5 fun tips om kinderen makkelijker banaan te doen proeven.

Door Bieke Biesbrouck

Wil je graag jouw kind meer bijbrengen over gezonde voeding? Heb je thuis soms last met banaan weigerende peuters of kleuters? Heb je het gevoel dat je altijd ‘negatief’ of ‘dwingend’ over fruit en groenten praat met jouw kinderen? Of wil je je kinderen gewoon enthousiaster maken over banaan?

Gooi het dan eens over de HÖNGRY boeg!

De struggle rond gezonde voeding.

Eerst en vooral ben ik geen voedingsdeskundige, dat werk laat ik graag aan experts over. Wat ik wel ben, is mama van een peuter en een kleuter. Ik bekijk het leven graag op een creatieve manier en hou van een vleugje humor. Je kan makkelijker met kinderen connecteren via fantasie en humor dan via ‘moeten’ en abstracte woorden zoals ‘gezond en vitamines’.

Toen mijn dochter 4 was wou ze plots geen banaan meer eten. Mijn zoontje van 2 had vrolijk zijn banaantje tussen zijn handjes gekneld en at die met smaak op. Het contrast kon niet groter zijn maar ik zag geen directe oorzaak. Hoe ik ook smeekte, beloonde of aandrong, die banaan ging er niet in bij Mathilde. Ik vond het ook niet fijn om zo te ‘onderhandelen’ over gezonde voeding.

Ik gooide het de volgende keer over een andere boeg en ging niet in op het weigeren van de banaan. Ik besloot hen te inspireren met vrolijke en fantasievolle weetjes over de banaan. Benieuwd op welke manier ik dat deed?fun banana

DE 5 TIPS OM BANAAN LEUK TE MAKEN

1. Waarom zijn blije bananen krom?

Ik vertelde aan beide kindjes dat de banaan het vrolijkste fruitje was dat ik kende en of ze wisten waarom? De banaan bevat kleine magische stofjes die ervoor zorgen dat bananen zich altijd blij voelen en als je er één eet, je je dus ook blijer voelt. Het is trouwens helemaal waar dat bananen helpen met dat gelukkig gevoel, ze bevatten tryptofaan waarmee je lichaam serotonine kan aanmaken (gelukshormoon). Ik ging nog een stapje verder en zei dat door die magische stofjes een banaan trouwens de beste mopjes kan vertellen en zich daarom krom lacht.kromme banaanTIP: Gebruik feiten maar vertel die op kindermaat. Zoals: ‘waarom is de banaan krom?’. Zo benoem de vorm van banaan en leer je hen iets bij over krom versus recht. Je kan dit dan linken aan iets ludieks zoals zich krom lachen. Heel leuk om uit te beelden. Hilariteit alom.

2. Bananen mopjes vertellen

‘Mama, welke mopjes vertellen die bananen dan?’ vroeg mijn dochter. Hieronder vind je mijn 3 favoriete bananen mopjes, die makkelijk door kleuters kunnen worden naverteld.

  1. Er lagen 2 bananen in bed, zegt de ene tegen de andere: ‘zeg! Lig eens recht!’
  2. ‘Weet jij waar bananen groeien?’ ‘Aan een bananenboom?’ ‘Zie je, ik wist dat ik het aan een aap moest vragen!’
  3. ‘Het is geel en het hangt achter aan je auto?’ ‘Een banaanhangwagen!’

credit photo: Bram Debaere

TIP: Vertel/ leer ze mopjes over bananen of andere groenten en fruit. Lachen met fruit en groenten geeft meteen een goeie vibe en haalt het ‘negatieve’ weg uit de conversatie. Heel leuk om te horen als de mopjes blijven hangen en herhaald worden. Is je kind minder into moppen? Ga dan naar tip nummer 3!

3. Een banaan open je aan zijn kontje.

Er is niets grappiger voor peuters en kleuters als ‘drol’, ‘poep’, ‘kaka’ EN ‘kont’. Daar maken we als ouder dan maar handig gebruik van. Feit: Een banaan gaat veel makkelijker open aan het uiteinde en niet aan het steeltje, dus laten we dat uiteinde maar kont noemen. Ik toonde aan Mathilde dat ze in het kontje van de banaan moest knijpen om de schil makkelijker te openen en tadaaa. Ze lachtte terwijl ze de banaan pelde, meteen een positievere start bij het banaan eten.

TIP: Benoem stukken van fruit in de leefwereld van kinderen zoals ‘kontje’.

4. Kleur bekennen met banaan.

Kleuren zijn fascinerend voor kinderen. Ik vertelde mijn kinderen dat als ze een banaan zagen, ze héél goed moesten kijken naar de kleur van de banaan. ‘Waarom mama?’ Aha! Ik had hun aandacht. Ik vertelde dat de kleur van een banaan toont of die wel wil opgegeten worden. Een groene banaan is nog niet rijp. Een licht gele banaan is er een beetje klaar voor, een gele banaan staat te springen om opgegeten te worden en een banaan met bruine spikkeltjes toont dat je die gauw moet opsmikkelen. Sinds ik dit aan de kindjes vertelde geven ze commentaar op de bananen in de winkel en daar moet ik ( en omstaanders) altijd om lachen.

TIP: Benoem de kleurvariaties van banaan en leg uit wat ze willen zeggen. Het geeft je kind het gevoel dat ze bijleren en zelf kunnen inschatten of ze iets wel of niet kunnen opeten. ripe banana

5. Lola Banaan, de chille lolbroek

Door alle mopjes en verzinsels is Lola Banaan geboren. Een lollig persoontje gebaseerd op kenmerken van de banaan. Lola is een allemansvriend. Ze gebruikt humor als wapen tegen negativiteit of conflict. Gezond leven betekent voor haar: je goed in je schil voelen & regelmatig chillen op de bananenbillen. Ze doet alles op het gemakje en de schil (geopend via haar kontje) is haar hoed. Voor sfeer en gezelligheid krijgt ze een dikke 10. Ik betrek Lola vaak in gesprekken bvb: ‘Wil je een Lola Banaantje mee naar school?’, ‘Doe eens om ter gekst zoals Lola?’. ‘Ken je nog een Lola Banaan mopje?’.TIP: Fantaseer over banaan en koppel er menselijke dingen aan, het maakt ze herkenbaarder voor kinderen. Als je zelf niet zo’n fantaseer persoon bent helpen de HÖNGRY boekjes daar wel bij. In het ‘Gaan met die banaan’ boek worden Lola en haar 8 vrienden voorgesteld via rijm en aandacht voor kleur. Ideaal tijdens het voorleesmoment.

HET RESULTAAT? MEER POSITIVITEIT ROND BANAAN

Mijn dochter eet sindsdien wel bananen en sommige dagen ook niet en dat is perfect oke. Het is vooral belangrijk dat er niet telkens over ‘nee’, ‘ik wil dat niet’ of ‘aub, eet je banaan op’ wordt gesproken. Ik wil graag positiviteit behouden bij het fruit en groenten eten.

MEER INSPIRATIE NODIG?

HÖNGRY helpt je graag verder want onze missie is kinderen op een fantasievolle manier meer in contact brengen met groenten en fruit. Check ons ‘Gaan met die Banaan’ boekje en onze andere producten hier.

 

Laat een reactie achter