Door Femke Vanden Broeck
Heb jij je ooit al eens afgevraagd hoe de fruitige personages van uitgeverij HÖNGRY tot leven komen? Dan heb je geluk want als stagaire van de fruitigste uitgeverij ter wereld mocht ik illustrator Bram de Baere interviewen.
Vertel om te beginnen eens wat meer over jezelf. Wie ben jij?
Bram: “Wel, ik ben dus Bram en ik ben grafisch ontwerper en illustrator. Tekenen is iets wat ik al van jongs af aan doe, het is waar mijn grote passie ligt. Al snel wist ik dat ik hier ook mijn beroep van wilde maken. Eerst was dit als art director bij het ontwerpbureau We Want More, totdat ik besloot mijn leven over een andere boeg te gooien en zelfstandig illustrator ben geworden.”
Hoe begin je aan het tekenen van een HÖNGRY prentenboek?
Bram: “Het begint altijd bij een idee dat Bieke heeft. Van zodra dat ze een eerste tekst of verhaallijn doorstuurt begint de creatieve molen in mijn hoofd al te draaien. Ik visualiseer aan de hand hiervan eerst welke invalshoeken, perspectieven en composities ik zou kunnen gebruiken om het verhaal op iedere pagina zo interessant en origineel mogelijk in beeld te brengen. Eens ik van dit alles een duidelijk beeld heb in mijn hoofd, kan ik beginnen uittekenen op papier of digitaal.”
Naast prentenboeken heeft HÖNGRY ook kartonboekjes, spelletjes en puzzels. Zit er een verschil in hoe je die illustreert?
Bram: “Hoewel de tekenstijl en uitvoering van de illustraties hetzelfde blijft, zit er wel een verschil in de aanpak ervan. Voor prentenboeken kan ik echt lang nadenken over de hele bladcompositie, welke invalshoeken of hoe gedetailleerd ik de achtergrond zal maken. De beelden moeten heel rijk en sprekend zijn om zo de lezer ook mee te trekken in het verhaal.
Tegenover een kartonboekje, dat voor een jongere doelgroep is en dus heel duidelijk en herkenbaar moet zijn. Hier is het niet de bedoeling dat je de personages zeg maar verliest in de achtergrond, je moet ze goed kunnen onderscheiden.
Het maken van illustraties voor puzzels is een beetje gelijkaardig als bij prentenboeken. Het verschil zit hem erin dat je maar één beeld hebt en dat dat ene beeld ook een verhaal moet vertellen. Dit beeld moet dus helder, rijk en intrigerend zijn, zodat het kindje dat de puzzel maakt, of de ouder, wil weten wat er in het volledige verhaal gebeurt, en dus het boek dat er bij hoort wil lezen.”
Welke van de HÖNGRY boeken vond je het leukst om te illustreren?
Bram: “ ‘Wat als ik pof’ vond ik echt heel fijn om te illustreren. Nacho Maïs is echt een heel dankbaar en veelzijdig karakter waar je zoveel verschillende kanten mee kan uitgaan. Met zijn groene cape en wapperende haren kan hij een heel stoere look hebben, maar hij heeft ook een wat banger kantje, dan verstopt hij zich in zijn kolfje en wanneer hij heel bang is en het te warm krijgt, dan gaat hij poffen. Je kan het personage dus echt wel op heel wat verschillende manieren in beeld brengen.”
Hoe verloopt de samenwerking met Bieke?
Bram: “Die verloopt echt heel fijn. Al vanaf het moment dat we elkaar via via leerde kennen, was er een goede klik tussen ons. Op professioneel gebied voelen we elkaar heel goed aan, we begrijpen elkaar en vullen elkaar aan. We durven altijd eerlijk te zijn over elkaars werk. Zo komen we altijd samen tot een resultaat waar beiden compleet achter staan. Je zou dus kunnen zeggen dat we elkaars werk sterker maken. Bovendien kunnen we het op persoonlijk gebied goed met elkaar vinden, wat ook niet onbelangrijk is in een samenwerking.”
Dan heb ik nog een laatste vraagje van enkele nieuwsgierige fans: welke groente of fruit zou je in de toekomst nog willen tekenen voor HÖNGRY?
Bram: “Bieke en ik hebben het er al eens over gehad om kersen toe te voegen aan de fruitige personages. Het riep bij ons beiden al heel wat inspiratie op om mee aan de slag te gaan. Omdat kersen vaak per twee voorkomen, dachten we er bijvoorbeeld aan om uit te werken als twee personages die aan elkaar vastzitten en in verschillende situaties terechtkomen. Het deed ons wat denken aan de relatie tussen broer en zus, die elkaar weleens kunnen plagen, maar toch onafscheidelijk zijn.”
Het is overduidelijk dat er in elk HÖNGRY boek heel wat creativiteit en talent verscholen zit. Ik ben alvast al erg benieuwd naar wat de toekomst nog in petto heeft voor deze fruitige uitgeverij.